Dienstverlening
Ambulante Begeleiding
Ambulante begeleiding vindt plaats buiten de muren van een instelling en is dus extramurale hulpverlening. Bij deze vorm van hulpverlening is het belangrijk om het doel van de hulpverlening voor ogen te houden. Ambulante hulpverlening word ingezet om elke burger zo veel mogelijk naar zijn of haar potentie te laten participeren.
Participeren
Participatie is in de laatste jaren een belangrijke woord geworden in de hulpverlening. Toch zien we dat er mensen zijn die om verschillende redenen in mindere mate willen of kunnen participeren. Bij de ambulante begeleiding is het belangrijk om zo laagdrempelig mogelijk te zijn. Derhalve komt een ambulante begeleider idealiter bij mensen thuis of in de leefomgeving van een persoon.
Doel
Achter de voordeur word er gekeken wat voor ondersteuning mensen nodig hebben. De ambulante begeleiding begint eerst met het vaststellen van een hulpvraag. Er moet natuurlijk eerst vastgesteld worden wat het probleem is. Vervolgens word er gekeken welke hulpverleners er al zijn en wie wat doet. Op basis van de gegevens die op dat moment bekend zijn word er een ondersteuningsplan opgezet. Een ondersteuningsplan heeft altijd een aantal doelen die bereikt dienen te worden. Deze doelen worden jaarlijks getoetst, geƫvalueerd en zonodig bijgesteld.
Signalering
De ambulante begeleiding is geen specialistische zorg. Wel heeft de ambulante begeleider een signaleringsfunctie. Als er specialistisch zorg nodig is dan dient de ambulante begeleiding door te verwijzen naar de specialistisch zorg of de toeleiding naar die zorg te realiseren. In Gemeente Rotterdam begint de hulpverlening bij de vraagwijzer, de vraagwijzer verwijst vervolgens door nadat zij een hulpvraag hebben gesignaleerd. De verwijzingen zijn vaak naar het juridische loket, Kredietbank Rotterdam, wijkteams enzovoorts. Als er hulpverlening nodig is dan word er over het algemeen doorverwezen naar de wijkteams. De wijkteams zijn er louter voor kortdurende hulpverlening.
Eindstreep in zicht
De volgende stap is vaak langdurige hulpverlening en of ambulante begeleiding. De ambulante begeleiding kan dus worden gezien als extra steun in de rug van mensen om hun korte en lange termijn doelen te behalen. Als de doelen behaald zijn dan is er idealiter sprake van nazorg. In de nazorg van mensen is er nog veel winst te halen. In de praktijk gebeurd het nog wel eens dat mensen terugvallen in oude patronen nadat de hulpverlening verdwijnt. Zorg & Welzijn 010 wilt ook in de nazorg beschikbaar zijn voor mensen met betrekking tot de begeleiding.